La temporalitat dels aliments ve marcada tant per l’època de l’any com per la situació geogràfica del lloc on es produeixen. A més, sempre s’ha de tenir en compte que la natura és viva i que cada cicle és diferent. No tots els estius plou igual o es repeteix la
temperatura de l’any anterior, ni tampoc la lluna roman estàtica al mateix lloc. La pagesia que respecta el ritme de la terra té molt clar què és el millor per a cada moment de l’any.

Per això els aliments més saludables per a nosaltres i més harmònics amb l’entorn són els propis de cada època de l’any: els aliments de temporada.

De fet, COMPRAR AL #MercatdelaCreuAlta ens facilita molt la feina per escollir què hem de consumir en cada temporada. Recordeu que la temporalitat varia en funció de l’origen geogràfic i de les condicions climàtiques, i que, per tant, mai és exacta.

PRIMAVERA

L’abril és el mes de l’entrada del bon temps i el despertar primaveral, que conjuntament amb maig i juny ens van regalant progressivament productes nous a mesura que ens acostem a l’estiu. Pel que fa a l’horta, a més d’alguns productes de l’hivern que encara es conserven, arriben els espàrrecs, els pèsols i les faves, i al maig els primers pebrots i carabassons. La fruita entra amb força al llarg de l’estació amb cireres, nespres, prunes, albercocs i maduixes, sempre depenent del racó geogràfic en què ens trobem. Això sí, la primavera ja ens regala més varietat perquè puguem omplir el nostre rebost de les fruites i verdures noves que porta el canvi de
temperatura.

ESTIU

Amb l’arribada de l’estiu és realment quan els horts desprenen la seva màxima esplendor. El sol fa que les solanàcies donin fruits i que els productes de fulla verda creixin amb molta més energia. Al final del mes de juny i, sobretot, durant tot el juliol i l’agost el camp ens dóna els tan esperats tomàquets, els cogombres, les mongetes tendres, les albergínies i enciams de tot tipus, a banda d’altres espècies que ja donen fruit des de la primavera. La fruita també es troba en un bon moment i arriba de tots els colors amb els préssecs, les nectarines, les peres d’estiu, els melons i les síndries. Tingueu present que, de cada espècie, acostumen a haver-hi diferents varietats, algunes de més primerenques i altres de més tardanes.

TARDOR

La tardor, fins que arriben els primers freds, continua sent un molt bon moment per als horts, que encara mantenen molta varietat de producte fresc. A més, és quan es cull la patata, el moniato i la carabassa. Cap al mes d’octubre i novembre apareixen les primeres cols i altres verdures que mantindrem durant l’hivern, com el bròquil, el porro l’api. Pel que fa a la fruita, les figues i el raïm són les dues reines de la tardor, a més de les pomes, les peres, els codonys, la magrana i els caquis.

HIVERN

Al gener Tot i les poques hores de sol amb què ens obsequia l’hivern, la natura és sàvia i ens ofereix all, all tendre, api, bleda, carxofa, calçot, col, coliflor, espinac, espàrrec, pastanaga, porro i xirivia. A més, encara podem tenir de la collita de la tardor ceba, patata, remolatxa i carabassa. Pel que fa a les fruites és el moment de collir els cítrics, que tenen moments òptims diferents en funció de la varietat. Les pomes són collides de la tardor, però com que es conserven bé és un bon aliment per a l’hivern. Els mesos de febrer i març són els més avorrits per omplir el rebost de verdures, i sobretot de fruites. Però al #MercatdelaCreuAlta trobaràs tot el que necessites així com assesorament a totes les nostres parades.